Premier League Anglia

Bilet realizat de bonus in 9 January, 2013. Postat in Informatii Sporturi

fotbal anglia barclays premier leagueCeea ce numim asta English Premier League isi are radacinile intr-o liga timpurie denumita Football League, fondata in 1888. Cunoscuta si sub numele de npower Football League, din motive de sponsorizare, este o competitie ce presupune aducerea la start a asociatiilor cluburilor de fotbal din Anglia si Tara Galilor. Fondata in 1888, aceasta devine totodata si cea mai veche competitie fotbalistica din lume. Pe undeva normal, tinand  cont de faptul ca englezii au inventat acest sport, pentru ca mai tarziu brazilienii in special, si sudamericanii in general, sa il aduca la rang de arta.

Din anul 1995, English Premier League numara 72 de cluburi impartite in trei divizii, cunoscute sub urmatoarele nume: The Campionship, League One si League Two. Promovarea si retrogradarea din aceste divizii este un element central, primele clasate din Championship urmand sa faca schimb de locuri cu ultimele echipe din Premier League la finele sezonului. Directorul lui Aston Villa, William McGregor, a fost prima persoana care a propus sa se faca ordine intr-o lume haotica, in care fiecare juca cu fiecare, indiferent de nivelul la care se afla. Pe data de 2 martie 1888, el a scris comisiei clubului la care activa, propunand ca alaturi de alte cluburi precum Blackburn Rovers, Bolton Wanderers, Preston North End si West Bromwich Albion, sa faca parte dintr-o competitie aparte.

Prima reuniune a avut loc la Hotelul Anderson din Londra, pe 23 martie 1888, in ajunul finalei FA Cup. Football League a fost oficial creata si botezata astfel in Manchester, la o intalnire ulterioara din 17 aprilie la Hotel Royal.

In 1992, cluburile din First Division si-au anuntat renuntarea la Football League in schimbul unor sume de bani, care urmau sa provina de la principalele televiziuni interesate sa cumpere drepturile de difuzare. In acest mod avea sa fie creata Premier League. Acest lucru a insemnat si o intrerupere a traditiei ce data de mai bine de 100 de ani, timp in care Football League a activat pana atunci sub forma a patru divizii. In ciuda acestei modificari, formatul nu a suferit modificari esentiale. Regulile privind retrogradarea si promovarea intr-o liga superioara au ramas acelasi, noua competitie urmand sa aduca la start nu mai putin de 22 de membri: Arsenal, Aston Villa, Blackburn Rovers, Chelsea, Coventry City, Crystal Palace, Everton, Ipswich Town, Leeds United, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Middlesbrough, Norwich City, Nottingham Forest, Oldham Athletic, Queens Park Rangers, Sheffield United, Sheffield Wednesday, Southampton, Tottenham Hotspur si Wimbledon.

De la inceputurile sale pana in sezonul 2009/2010, statisticile consemnau prezenta a 43 de cluburi care au evoluat in Premier League. Doua alte cluburi (Luton Town si Notts County) au semnat acordul originial prin care s-a creat Premier League. Datorita insistentelor FIFA, conform carora ligile interne nu trebuie sa contina mai mult de 20 de echipe, diriguitorii fotbalului din Albion s-au conformat si au recurs la aceste modificari.

Revenind la inceputurile sale, e bine de stiut ca echipele din Premier League nu aveau prea multi jucatori straini in componenta loturilor. In sezonul 1992-1993, aceasta competitie numara doar 11 jucatori din afara Marii Britanii si Irlandei. Pana in 2000/01, numarul de jucatori straini a crescut enorm, astfel incat campionatul intern al Angliei era, procentual vorbind, constituit din 36% fotbalisti din alte colturi ale Europei, respectiv lumii.

Printre numele sonore care au activat si inca mai activeaza in functia de manager, sa ii amintim pe Alex Ferguson (11 titluri cu Manchester United), Kenny Dalglish (Blackburn Rover, 1 titlu), Arsene Wenger (Arsenal, 3 titluri de campion), italianul Carlo Ancelotti (Chelsea, un campionat adjudecat) si portughezul Jose Mourinho, care a reusit sa ii aduca in postura de campioni in doua randuri pe “albastrii” de la Chelsea.

Traversam o perioada in care criza pare sa isi fi spus cuvantul in ceea ce ii priveste pe multi dintre magnatii Europei, care au ales in consecinta sa lase deoparte fotbalului, infuzia de capital venind din partea seicilor din Arabia Saudita. Este si cazul lui Manchester City, care a reusit sa se impuna la finele sezonului 2011-2012 dupa sute de milioane de euro investiti in lotul echipei conduse de italianul Roberto Mancini. Concitadina Manchester United o urmeaza, aceasta lupta epica fiind scoasa in evidenta si de casa de pariuri Bet-at-Home, care ofera cele mai bune cote de pe piata de profil.

Casa de pariuri la care noii clienti sun tratati regeste – bonus de 100% pana la 40 RON!