Baseball Pariuri

baseballIstoria baseballului a suscitat de-a lungul timpului aprigi dispute cu privire la origini si evolutie. Ce stim sigur este ca primele reguli scrie ale jocului de baseball apar la 1845 si sunt legate de numele lui Alexander Cartwright. Acesta a si ramas de altfel cunoscut in istorie ca ”printele golfului”, iar in 1953 a fost a fost integrat in Hall of Fame-ul acestui sport.

Cu privire la existenta baseballului de pana la regulile introduse de Cartwright la 1846 informatiile nu sunt foarte concludente. Exista insa doua directii cu privire la existenta si evolutia ulterioara a sportului  cu minge si bata de lovire. Pe de-o parte exista linia engleza potrivit careia baseballul s-a dezvoltat dintr-un joc cu origine britanica numit ”Rounders”, iar de cealalta parte avem varianta americana care sustine ca baseballul este o inventie aparuta suta la suta in Lumea Noua.

Cert este ca in Statele Unite baseballul s-a dezvoltat puternic in a doua parte a secoului al XIX-lea in special pe coasta de est. Astfel, la 1857 aveam deja 16 echipe in New York City, iar un an mai tarziu a luat nastere NABBP (National Association of Base Ball Players).

Razboiul civil american a contribuit al dezvoltarea jocului de baseball, miscarea de trupe si schimbul de prizonieri ajutand la raspandirea disciplinei si in alte zone de pe cuprinsul Statelor Unite ale Americii.

Prima echipa profesionista a aparut la 1869, Cincinnati Red Stocking, care pana in iunie 1870 nu a pierdut niciun meci. La acea data s-a constituit si ceea ce a ramas pana astazi Major League Baseball. De-a lungul timpului au existat alte initiative de ligi si asociatii nationale cum ar fi National Association (1871-1875). În prezent National League (fondata in 1876) si American League (fondata
in 1901) sunt cele doua ligi majore nationale din SUA.

Intre 1903 si 1953 cele doua ligi majore erau compuse din 16 echipe localizate in doar 10 orasse, toate din zona de nord-est si centru a Statelor Unite. Dupa mijlocul secolului al XX-lea a inceput expansiunea baseballului profesionist spre vest, iar unul dintre promotorii acestei miscari a fost Walter O’Malley, cel care a mutat echipa Brooklyn Dodgers in Los Angeles. Mutarea i-a adus lui O’Malley o atat de mare notorietate incat a aparut pe coperta prestigioasei reviste Time.

Major League Baseball numara in prezent 30 de echipe impartite in doua ligi, Nationala si Americana, care la randul lor sunt formate din trei divizii zonale: de est, centrala si de vest. Meciurile din MLB au devenit atat de populare incat sunt nelipsite din ofertele caselor de pariuri sportive. Pariuri pentru baseball se pot face la Bet770, care prezinta in oferta meciuri si din ligile europene.

In ceea ce priveste regulamentul jocului de baseball, la inceputurile sportului nu trebuia decat sa ai o minge si o bata. Aceasta din urma a variat de-a lungul timpului ca dimensiune si material.  La inceput jucatorii isi realizau singuri batele, iar acestea erau din lemn cu diferite forme si greutati. Unele erau mai lungi, altele mai scurte, mai grele sau mai late. Ulterior s-a ajuns la concluzia ca cele mai bune pentru impactul cu mingea sunt cele rotunjite. Din 1859 s-a impus regula ca bata nu poate avea diametrul mai mare de 6.350 cm. Abia incepand cu anul 1924 au fost acceptate primele bate din metal, dar jucatorii nu au renuntat la cele din lemn abia in anii 70 cand au aparut cele din aluminiu.

Ca si regulament, baseballul este jucat de catre doua echipe compuse din 9 jucatori fiecare. Terenul este compus din patru baze numerotate invers acelor de ceasornic care formeaza terenul interior (infield). Dincolo de extremitatile diamantului format de cele patru baze de afla terenul exterior (outfield). Mingea este aruncata de un jucator numit pitcher si lovita de un jucator advers aflat la bataie numit batter. Acesta din urma realizeaza scorul dupa ce fuge si atinge cele patru baze.

Baseballul a devenit peste ani extrem de popular si in alte zone ale Mapamondului cum ar fi Japonia, Cuba, Puerto Rico, Republica Dominicana, Panama, Coreea de Sud sau Taiwan. Pentru americani ramane insa disciplina numarul unu si sportul considerat national