Box Pariuri
Primele reguli ale boxului apar la inceputul secolului al XVIII-lea in Anglia de astazi, cea mai importanta dintre acestea fiind obligativitatea purtarii manusilor. In timp regulile s-au perfectionat, stabilindu-se durata meciurilor, spatiul de desfasurare, un cod al loviturilor permise si al celor interzise, precum si impartirea boxerilor pe categorii de greutate.
La nivel mondial pugilistii nobilei arte, asa cum mai este cunoscut boxul, sunt impartiti in doua categorii principale: amatori si profesionisti. Primii concureaza in competitii organizate de federatiile nationale si de AIBA (Amateur International Boxing Association), organizatia care se ocupa de tot ceea ce inseamna Campionate Mondiale si continentale.
O repriza in boxul pentru amatori dureaza 3 minute si meciurile nu au mai mult de patru runde, spre deosebire de boxul profesionist unde au existat in istorie si meciuri de 15 reprize a cate 3 minute. In prezent luptele de la profesionisti variaza intre 8, 10 pana la 12 reprize.
O alta distinctie majora intre amatori si profesionisti este aceea ca primi poarta casca de protectie pe cap si maiou, in timp ce profesionistii lupta cu trunchiul dezvelit si fara protectie pe cap.
Spatiul de lupta este un ring de un metru inaltime cu laturi cuprinse intre 4.90 si 6.10 metri.
Meciurile de box au suscitat inca din cele mai vechi timpuri interesul pariorilor, în jurul marilor partide constituindu-se adevarate imperii financiare. In prezent se pot pune pariuri pe meciurile de box la toate casele existente pe piata, dar dintre toate acestea Betclic ofera cele mai bune cote.
In timp oamenii si-au pus problema adaugarii loviturilor de picior tehnicilor de lupta cu bratele. Astfel a aparut in 1993 K1 la initiativa japonezului Kazuyoshi Ishii, un fost practicant de karate Kyokushin. Spre deosebire de clasicul kickboxing, în K1 sunt permise loviturile de genunchi.
Prima si cea mai cunoscuta competitie de K1 a fost K1 Grand Prix, turneu pe baza de invitatie care se organiza anual in Japonia. Din 1998 organizatorii K1 au introdus K1 World Grand Prix, o serie de turnee preliminare in numar de sase initial si care aveau misiunea de a selecta cei mai buni luptatori pentru K1 World Grand Prix Final. Asa a ajuns K1 sa fie o disciplina din ce in ce mai raspandita si indragita la nivel mondial.
Regulile din K1 sunt extrem de simple, fiecare meci desfasurandu-se pe durata a trei sau cinci reprize a cate trei minute fiecare. Un meci se poate incheia prin knockout, knockout tehnic, decizia arbitrilor, descalificarea unuia dintre luptatori sau egalitate. Sunt permise lovituri cu toate partile corpului mai putin cu capul, precum si lovirea adversarului in zona gatului, piedicile sau impingerea prin procedee de lupte libere.
Desi a aparut tot in 1993 la fel ca si K1, UFC (Ultimate Fighting Championship) este o disciplina de contact care a devenit populara la nivel mondial abia dupa a doua jumatate a anilor 2000.
Infiintat pe teritoriul Statelor Unite ale Americii, UFC-ul propune meciuri care nu se pot intinde pe durate mai mari de 5 minute runda, iar pentru meciurile de titlu sunt organizate cinci reprize. Luptatorii sunt ierarhizati in opt categorii in functie de greutate.
Spre deosebire de box si K1 unde meciurile sunt organizate in clasicul ring, la UFC avem de-a face cu asa numita ”cusca”, un spatiu octogonal imprejmuit cu garduri înalte de sarma.
Toti luptatorii de UFC pot intra in spatiul de competitie doar desculti, iar sorturile lungi intalnite in box sunt strict interzise prin regulament. Manusile din UFC sunt deschise la degete, iar lupta se desfasoara atat in picioare cat si la sol, unde sunt permise tehnici de strangulare pentru punerea adversarului in imposibilitatea de a-si mai misca unul dintre membre.
Categoriile din UFC sunt dominate de luptatori americani si sud-americani, in special brazilieni, ajunsi in competitie pe filierea artelor martiale combinate.