Champions League
Turneul cunoscut initial sub titulatura de Cupa Campionilor Europeni primeste in zilele noastre numele UEFA Campions League, adunand in fata televizoarelor milioane de microbisti din toate colturile lumii. Inca din ziua constituirii sale (anul 1956), Liga Campionilor a devenit cea mai prestigioasa competitie din intreaga lume.
Ideea infiintarii Ligii Campionilor a fost sugerata de catre francezi. Gabriel Anno, un fost jucator al reprezentativei cocosului galic, si ulterior editor al saptamanalului L’Equipe, a fost revoltat de declaratia unui ziar britanic, care sustinea nici mai mult nici mai putin faptul ca Wolverhampton este campioana Europei, deoare a castigat o serie de meciuri amicale impotriva lui Spartak Moscova si ungurilor de la Honved.
In consecinta, fostul international francez s-a hotarat sa organizeze un turneu care a putea dezvalui cine este cel mai puternic club din Europa. In 1955, acesta le-a pus reprezentantilor a 20 de cluburi de top aceasta propunere. Astfel s-a ajuns ca nu mai putin de 15 delegatii sa fie de acord, sezonul 1955-1956 fiind propice punerii in practica a initiativei. FIFA a sustinut aceasta idee, UEFA si-a dat acordul, de asemenea, competitia urmand a se desfasura sub jurisdictia sa.
Pentru inceput s-a decis ca participantele sa fie toate castigatoarele campionatelor interne si a cupelor. Urma ca meciurile sa se joace in dubla mansa, iar castigatorul sa fie determinat in urma golaverajului. Finala, pe teren neutru; in caz de egalitate, pana inainte de anul 1967, cele doua finaliste jucau revansa!
Mai tarziu, a fost introdusa o regula conform careia echipa care a marcat mai multe goluri pe terenul adversarului, avea sa fie declarata castigatoare. Regula valabila si astazi. 16 echipe au luat parte la prima editie. Nu toate dintre acestea erau si campioanele respectivelor tari. Au fost cluburi care le-au luat locul celor care nu au putut/ dorit sa onoreze aceasta competitie. Spre exemplu, campioana Angliei Chelsea nu a putut fi prezenta din cauza unei decizii luate de Federatia Engleza de Fotbal; Scotia a fost reprezentata de Hibernian (locul 5 la finele sezonului precedent!). Inca de la inceputurile sale, Liga Campionilor s-a transformat intr-una dintre cele mai puternice echipe din istoria fotbalului. Ultimul act s-a jucat la Paris, cu Real Madrid si Reims in postura de finaliste. Reims a condus de doua ori, insa nu i-a putut face fata atacantilor Alfredo Di Stefano, Ector Rial si Pako Hento (4-3 scor final).
Tot Real Madrid a castigat si urmatoarele patru turnee, realizare care nu a mai fost repetata de catre niciun alt club pana acum. In rol de victime, enumeram: Fiorentina (1957), AC Milan (1958), Reims (1959) si Eintracht Frankfurt (1960). Multi iubitori de fotbal numesc finala jucata impotriva germanilor de la Eintracht ca fiind una dintre cele mai bune din istorie. Real a spulberat-o pe Frankfurt cu scorul de 7-3 in fata a peste 135.000 de spectatori pe Hampden Park din Glasgow. Ungurul Ferenc Puskas a inscris patru goluri, in vreme ce Di Stefano a incantat asistenta cu un hattrick.
Seria impresionanta a Realului a fost intrerupta de FC Barcelona, rivala de o viata a “albilor”. Portughezii de la Benfica pierdeau astfel prima finala de Liga Campionilor din istoria clubului. Pe langa aceasta, clubul a mai jucat alte patru acte finale, prima victorie impotriva catalanilor fiind realizata fata legendarul Eusebio. In anul urmator, Eusebio a jucat in finala impotriva madrilenilor si, mai mult decat atat, a si inscris de doua ori. Ferenc Puskas a raspuns cu un hattrick, insuficient insa. Real Madrid – Benfica Lisabona 3-5. In 1963, vulturii din Lisabona jucau a treia finala consecutiva, dar de aceasta data au fost rapusi de AC Milan cu scorul de 2-1.
Astazi, Liga Campionilor reprezinta cea mai puternica competitie europeana intercluburi, programand an de an meciuri foarte interesante din care nu lipsesc echipele romanesti. Steaua Bucuresti, CFR Cluj, Otelul Galati si Unirea Urziceni sunt numele cluburilor care au luat parte la “masa bogatilor” in ultimii ani.
Indiferent daca vorbim despre 1×2, total goluri, handicapuri asiatice si oferta LIVE. Incearca-ti si tu norocul!