Cricket Pariuri

cricketInceputurile jocului de cricket se pierd in negura anilor undeva in secolul al XVI-lea pe teritoriul de astazi al Marii Britanii. Cu certitudine se stie insa ca primele meciuri recunoscute oficial dateaza din 1844, iar in 1877 incepe istoria meciurile internationale de tip test. De la inceputurile sale in Anglia jocul de cricket s-a extins la nivelul intregului Commonwealth, din Australia, Pakistan si pana in Indiile de Vest.

Prima mentiune precisa a jocului de cricket apare in 1598 intr-o disputa legata de un teren din Surrey, Anglia. Un anume John Derrick de 59 de ani a depus marturie in fata unui judecator ca el impreuna cu prietenii sai de la scoala jucau creckett in urma cu 50 de ani. Astfel jocul de cricket apare in analele istoriei la 1550 ca fiind o disciplina practicata de copii pe terenurile virane din apropierea scolilor. Prima atestare despre cricket ca sport practicat de adulti vine mai tarziu la 1611 cand doi barbati din Sussex au fost acuzati ca au jucat cricket in loc sa mearga la intalnirea de duminica de la biserica.

Cricketul s-a dezvoltat in Anglia ca sport de echipa in preajma Razboiului Civil de la mijlocul secolului al XVII-lea. Tot atunci apar si primele referinte despre pariurile care se faceau pe meciurile de cricket, pariuri care au caracterizat intreg secolul urmator. Dupa Razboiul Civil de la 1648-49 cricketul s-a lovit de un control mai strict din partea guvernului puritan si a devenit astfel apanajul oamenilor din mediul rural, raspandindu-se in acelasi timp in Commonwealth.

Revenirea puternica a cricketului avea sa vina odata cu Restaruratia de la 1660, perioada cand au inflorit si pariurile pe acest sport. Chiar Parlamentul englez a adoptat la 1664 o lege numita Gaming Act prin care era limitata la 100 de lire sterline cota maxima pentru pariurile in cricket. De la sfarsitul secolului al XVII-lea cricket-ul a devenit un sport atractiv pentru pariori si casele de pariuri din Anglia. Tot atunci a inceput si mediatizarea cricket-ului in ziare, meditizare venita odata cu recunoasterea libertatii presei la 1696.

Legatura dintre pariuri si cricket a devenit atat de mare incat in prima jumatate a secolului al XVIII-lea ziarele acordau spatii mult mai ample cotelor de pariuri decat jocului in sine. Pariurile in cricket au dus la aparitia primilor patroni de echipa, dupa de unii pariori au decis sa-si intareasca afacerile prin organizarea propriilor formatii de cricket. De atunci dateaza si primele meciuri intre comitate, iar presa a mentionat primul jucator individual de cricket in persoana lui Thomas Waymark.

Ca un arc peste timp, in prezent cele mai bune pariuri in cricket sunt propuse de Bwin. Aici se gasesc cele mai bune cote pentru meciurile de Cricket, fie ca vorbim de One Day International sau de 20/20, iar variantele de pariuri sunt numeroase. La Bwin se poate paria pe run, inning, wicket si batsman.

Secolul al XVIII-lea a marcat si exportul jocului de cricket in afara Angliei. Astfel, in America de Nord a ajuns prin intermediul colonistilor, dar s-a extins si la nivelul altor zone de pe Mapamond. Tot colonistii au dus cricketul in Indiile de Vest, iar in India responsabili pentru introducerea jocului au fost marinarii Companiei Britanice a Indiei de Est. Harta cricketului s-a extins cu Australia imediat dupa colonizarea din 1788. Au urmat Noua Zeelanda si Africa de Sud in primii ani ai secolului al XIX-lea.

Cricketul este singurul sport din lume in care regulile sunt numite legi, iar acestea au fost oficial introduce la 1774. Legile sunt extrem de simple. Doua echipe a cate 11 jucatori fiecare joaca pe un teren denumit pitch cu porti numite wickets. Fiecare din cele doua echipe trece pe rand la bataia mingii si la recuperarea acesteia. Punctele marcate poarta denumirea de runs, iar un meci de cricket poate dura de la cateva ore, varianta 20/20, la o zi, varianta One Day International si chiar pana la 5 zile cum este cazul meciurilor test.

Un over desemneaza o serie de 6 aruncari de catre acelasi bowler (aruncator). Mai multe over-uri formeaza un inning (cele 50 de over-uri alocate fiecarei echipe pentru a acumula puncte in cazul unui meci de o zi sau 20 in versiunea 20/20).

Un run, adica un punct, se face atunci cand jucatorul aflat la bataie loveste mingea si cei doi batsmeni fac schimb de locuri intre posturile lor aflate la 20 de metri distanta.

Se mai puncteaza cu 4 sau 6 puncte cand mingea iese din suprafata terenului (boundaries). Se acorda 4 puncte daca mingea atinge solul inainte de a parasi terenul si 6 puncte daca iese direct.