Curse de cai pariuri

curse de caiCursele de cai sunt organizate inca din cele mai vechi timpuri, referinte in acest sens existand din perioada vechiului Babilon, Asiriei si Egiptului antic. Tipul de cursa si felul in care acestea s-au desfasurat au variat de la natiune la natiune in functie de specificul locului.

Pe continentul nord-american cursele de cai isi au originea in a doua jumatate a secolului al XVII-lea, mai precis in 1665, cand a fost construita la Long Island, New York, prima pista de alergari. Amploarea fenomenului a fost atat de mare incat pana la 1890 erau deja construite 314 hipodromuri.

Pariurile erau interzise la inceputul secolului al XX-lea, dar odata cu introducerea sistemului de pariuri mutuale la 1908 industria curselor de cai a cunoscut un avand formidabil. In prezent una dintre cele mai bune case de pariuri online pentru cursele de cai este Stanjames. Cotele foarte bune oferite pariorilor si numarul de oferte puse la dispozitie fac din Stanjames locul ideal pentru impatitimii curselor de cai.

Cursele care formeaza Tripla Coroana reprezinta prilejul ideal pentru a paria sume importante, mai ales ca cele trei curse, Kentucky Derby, Preakness Stakes si Belmont Stakes, sunt adevarate Mari Premii in domeniu.

Kentucky Derby se tine prin traditie in prima sambata din luna mai la Churchill Downs din Louisville, Kentucky. Preakness Stakes are loc doua saptamani mai tarziu in Baltimore, Maryland, iar Belmont Stakes se alearga la trei saptamani dupa Preaknes in Long Island.

Incepand din 1955 pe harta curselor de cai din SUA au aparut si cursele de anduranta, prima si cea mai cunoscuta dintre acestea fiind Tevis Cup. Programata pe o lungime de 100 de mile, aceasta avea startul la Squaw Valley si se incheia la Auburn.

Pariurile in cursele de cai din SUA sunt reglementate in functie de legislatia statului pe al carui teritoriu se afla amplasat hipodromul, iar in medie 17% din fiecare castig este retinut ca impozit la bugetul de stat.

Cursa cu cel mai mare premiu din Europa se desfasoara la Longchamp Racecourse langa Paris si se numeste Prix de lArc de Triomphe. Premiile totale puse in joc de organizatori insumeaza 4 milioane de euro. Aceasta se desfasoara in prima duminica din Octombrie. Alte curse de referinta desfasurate pe teritoriul Frantei sunt Grand Prix de Paris la mijlocul lui Iulie, precum si alte doua curse clasice Prix du Jockey Club si Prix de Diane, ambele tinute in luna iunie la Chantilly Racecourse.

In spatiul britanic cursele de cai reprezinta o adevarata religie, iar pariurile care se fac in jurul acestora sunt considerate punctul central al acestei industrii de a miza pe caii favoriti. Exista doua tipuri de curse: cele pe distante drepte si cele cu obstacole. In total sunt 60 de curse licentiate de-a lungul unui an calendaristic.

Pariurile in cursele de cai sunt la fel de vechi precum disciplina insasi, iar in ultimii 10 ani pariurile online au cunoscut o crestere masiva. Pariorii au acum propriile ”Betting Shops” in mediul virtual pentru a-si plasa mizele, iar cu ajutorul tehnologiei sunt informati cu privire la starea fiecarui cal, istoricul curselor, profilul Jockey-ului.

Traditia curselor de cai a fost exportata pana in Hong Kong, unde pe Happy Valley si Sha Tin, cele doua hipodromuri omologate, sunt organizate in fiecare aproape 700 de curse. China, Malaysia, Singapore, India, Japonia, Mongolia, Pakistan, Coreea de Sud sau Emiratele Arabe Unite sunt alte locuri in care cursele de cai reprezinta o industrie in ceea ce priveste pariurile sportive.

Cea mai importanta cursa din EAU este Dubai World Cup, cursa in care premiul pus la bataie de organizatori insumeaza 6 milioane de dolari. La fel de adevarat este ca pariurile mutuale nu sunt acceptate de legislatia EAU pentru simplul fapt ca pariurile in general sunt interzise.

In general la cursele de cai exista trei modalitati de a paria: pentru victorie, loc si spectacol. Pariul pentru victorie este simplu si castigator este acela care mizeaza corect pe calul castigator, In cazul pariului pentru loc, pariorul indica pe biletul jucat locul pe care va incheia cursa calul favorit. La pariul pentru spectacol se alege daca un anume cal termina in primele trei locuri.