Curse de caini pariuri

curse de cainiCursele de caini sunt in multe locuri din lume mai populare chiar si decat cele de cai. Nu este de mirare acest lucru din moment ce legatura omului cu cel mai bun prieten al sau se pierde in istoria civilizatiei. Istoria moderna a curselor de caini retine Anglia ca locul de pornire a unei noi si infloritoare discipline pentru pariurile sportive.

Momentul de inceput al curselor cu caini apare in istorie la 1776 cand la Norfolk in Anglia a fost organizata prima vanatoare oficiala, in cadrul caruia doi ogari au fost desemnati sa urmareasca si sa prinda un iepure caruia i-a fost dat un avans de 200 de metri.

Celebra pentru secolul al XIX-lea a fost si Cupa de la Waterloo, unde se organiza un turneu de vanatoare cu ogari la care asistau aproape 100.000 de spectatori.

Prima cursa cu ogari in care s-a folosit momeala artificiala a avut loc la 11 septembrie 1776 in Hendon, Anglia. La aceasta au luat parte 6 caini pe un traseu de 400 de iarzi. Desi nu a prins initial la public, metoda cu momela artificiala avea sa-si gaseasca sustinerea in Statele Unite ale Americii la 1800.

Trecerea de la ideea de vanatoare cu ogari la aceea de sport a aparut la inceputul secolului XX pe teritoriul Statelor Unite, cand Owen Patrick Smith a fost delegat sa organizeze o competitie in Springs, Dakota de Sud, pentru a atrage turisti in oras. Cum vanatoarea i se parea o activitate cruda, Smith a imaginat un traseu oval in detrimentul unuia drept in care ogarii sa alerge dupa un vanat artificial. Smith avea sa deschida mai tarziu, la 1919, prima pista profesionista de curse cu ogari la Emeryville, California, iar de aici si pana la sistemul de pariuri mutuale nu a mai fost decat un pas.

In zilele noastre cursele de caini au devenit atat de populare incat numai in spatiul Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord in 2007 au fost contabilizati 3.2 milioane de spectatori la aproape 6.000 de curse. Nu mai putin de 26 de piste inregistrate exista in Marea Britanie, unde sumele care se invart in jurul pariurilor mutuale ajung pana la 75 milioane de lire sterline. Victor Chandler ofera in prezent cele mai bune cote pentru cursele de caini, iar pariurile online pentru aceste gen de activitate este intr-o continua expansiune in tarile din Commonwealth si Asia. Pariurile mutuale functioneaza dupa o regula extrem de simpla. Toate sumele pariate sunt stranse laolalta si din total se scad impozitele si taxele aferente, dupa care este castigul va fi repartizat intre castigatori proportional cu sumele depuse in joc.

De-a lungul timpului in istorie au existat figuri ilustre care au pariat pe curse de caini sau au patronat astfel de intreceri. De la Alexandru cel Mare, Henric al VIII-lea, Anne Boleyn, Printul Albert de Saxa Coburg si pana la Al Capone, Frank Sinatra sau Vinnie Jones.

Un ogar de cursa are o durata de viata limitata intre 2 si 6 ani in interiorul circuitului competitional, iar  asa numita iesire la pensie se produce atunci cand acesta nu mai poate alerga sa nu se mai claseaza in mod constant in top patru. Toti acesti caini iesiti din lumea curselor intra intr-un proces de adoptie si multi isi gasesc un camin ca patrupede de companie. Spre exemplu in Noua Zeelanda in fiecare an intre 500 si 600 de caini patrund in industria curselor, iar alti 250-300 sunt retrasi. In Statele Unite ale Americii legislatia s-a armonizat pentru a proteja dreptul cainilor care participa la curse, iar sapte state chiar au mers pana intr-acolo incat au interzis cursele de caini. Ultimul dintre acestea Massachusetts in 2008.