Darts Pariuri
Jocul de Darts isi are originea in Anglia medievala unde noii recruti pentru compartimentul de artilerie erau pusi sa se antreneze prin aruncarea de sageti scurte in trunchiuri de copac sau butoaie rasturnate fara a utiliza arcul. De altfel multi istorici ai jocului pun popularitatea Dartsului pe existenta respectivelor butoaie existente in cramele locurile, de unde si practicarea Dartsului in timpurile noastre in puburi si alte locuri de petrecere a timpuli liber.
Costurile reduse si gradul ridicat de accesibilitate a dus la expansiunea jocului de darts care a crescut rapid in popularitate. Astfel au aparut diverse modele de sageti, tinta, reguli si variante de joc. Asa a aparut in peisajului dartsului Brian Gamlin, cel care a asezat pe tabla numerele de punctaj astfel incat un numar mare sa se invecineze cu doua segmente cu numere mici. Placa standard de darts are un diametru de 45.7 cm si este divizata in 20 de sectiuni numerotate de la 1 la 20. Pe aceasta tabla exista doua cercuri care traverseaza segmentele marcate, cercul exterior sau double ring cum este cunoscut in terminologia originala, si cercul aflat la jumatatea distantei dintre marginea si centrul tintei, asa numitul triple ring.
De aici si dublarea sau triplarea punctelor daca sageata atinge tinta in dreptul acestor cercuri. In centrul tablei de darts se afla alte doua cercuri mai mici, bulls eyes si double bulls eyes sau inner bull. Primul valoreaza 25 de puncte, iar cel de-al doilea 50 de puncte. La o tura de aruncare nu se pot face mai mult de 180 de puncte, ceea ce inseamna trei triple de 20 de puncte.
Dartsul se joaca in doi sau in echipe de minim doi jucatori. Jocul propriu zis incepe dupa o serie de 9 aruncari de incalzire, iar ordinea la start este determinata de cate o aruncare pe tabla. Cel mai apropiat de centru urmeaza a deschide jocul. Fiecare jucator are la dispozitie 3 aruncari in fiecare serie. Se puncteaza doar sagetile care raman agatate in tinta cel putin 3 secunde de la momentul contactului cu tabla.
Exista mai multe tipuri de jocuri la darts, de la clasicul high score, unde castiga jucatorul care acumuleaza cele mai multe puncte, si pana la Shanghai sau 01. In cazul Shanghai trebuie nimerite in ordine toate segmentele. 01 este insa cea mai populara varianta de Darts si se foloseste inclusiv la Campionatul Mondial sponsorizat de cunoscuta casa de pariuri Ladbrokes. Aici fiecare jucator sau echipa porneste in competitie cu un numar dat de puncte (301, 501, 601, 801, 1001) si pe masura aruncarii seturilor de sageti punctajul scade pana ajunge la zero.
O alta varianta indragita de joc este Cricket, iar acesta presupune punctarea doar pe anumite zone de pe tabla. In acest stil de joc conteaza doar zonele de la 15 la 20 plus bulls eyes. Celelalte nu se iau in calcul. Pentru ca un camp sa fie considerat deschis un jucator trebuie sa puncteze de trei ori in acesta, de aceea este un joc care necesita foarte multa rabdare si stapanire de sine. De la inventorul punctelor de pe tabla vine si stilul Round the Clock, in care tintele trebuie aruncate pe tabla in ordinea acelor de ceasornic de la 1 la 20.
In ultimii ani Dartsul a cunoscut o dezvoltare senzationala, iar un rol important in acest proces l-a jucat si casa de pariuri Leadbrokes, sponsorul Campionatului Mondial de Darts. La Leadbrokes se poate paria asadar pe cele mai importante competitii din peisajul Dartsului mondial, cum ar fi Campionatul Mondial, World Grand Prix sau Winmau World Masters.
Cele mai bune cote pentru turneele profesioniste de Darts sunt la Ladbrokes, iar televizarea meciurilor face ca spectacolul oferit de Darts sa atinga cote maxime.