Europa League
Ideea infiintarii unei competitii precum Cupa UEFA (sau Europa League, asa cum este ea cunoscuta mai nou) i-a apartinut elvetianului Ernst Thommen, italianului Ottorino Barrasi si englezului Sir Stanley Rous, persoane care vor deveni in scurt timp vicepresedinti ai FIFA, respectiv presedinte FIFA.
Pentru inceput, aveau de gand sa organizeze un turneu din care sa faca parte principalele echipe europene la ora respectiva. Echipe din orase care organizau in mod regulat targuri comerciale. Conceptul a fost convenit si numit mai tarziu Cupa UEFA, pentru ca la inceputurile sale sa cunoasca urmatoarea denumire: Inter-Cities Fairs Cup (fondata in anul 1955, pe 18 aprilie). Ca un reper, aceasta initiativa a venit cu doua saptamani intarziere de fondarea Cupei Campionilor (European Champion Clubs Cup).
Prima editie de Cupa Oraselor si Targurilor au implicat nume de echipe ca Barcelona, Basel, Birmingham, Copenhaga, Frankfurt, Leipzig, Lausanne, Londra, Milano si Zagreb. In prima faza, avea sa fie privit ca un turneu ce se intindea pe durata a doi ani. Si cum socoteala de acasa nu se potriveste niciodata cu cea din … targ, daca tot suntem la Cupa Oraselor si Targurilor, competitia in sine s-a prelungit cu inca un an, totalizand astfel trei ani in care se jucasera 23 de jocuri intercluburi. Barcelona, folosind jucatori exclusiv de la FC Barcelona, s-a intalnit in finala cu Londra, invingand reprezentativa capitalei Angliei cu un neverosimil 8-2 (intalnire desfasurata in dubla mansa).
Pentru a mari interesul pentru aceasta intrecere, organizatorii s-au gandit la un format eliminatoriu (knock-out, daca doriti) cu participarea oraselor amintite anterior. Nu mai putin de 16 cluburi aveau sa ia parte la turneul din 1958-1960, totodata si ultimul care avea sa se intinda pe o perioada atat de lunga. S-a purces, deci, la un turneu anual, in 1962 fiind ridicat si numarul participantilor, si anume 32. Cinci ani mai tarziu, la acest numar se mai adaugau inca 16 cluburi (48), pentru ca un an mai tarziu sa se ajunga la 60 (1968). In sezonul 1969-1970 s-au adunat la start 60 de echipe, la doi ani distanta infiintandu-se si Cupa UEFA.
Revenind mai aproape de zilele noastre, in sezonul 1999-2000 s-a hotarat ca ocupantele locului al treilea din grupele Ligii Campionilor sa participe in primavara europeana (16-imile Cupei UEFA). A fost o perioada in care Cupa UEFA primea cu bratele deschise si trei cluburi reprezentative notiunii de Fair Play, pentru ca alte trei sa vina din raposata Cupa Intertoto, celelalte echipe provenind din campionatele interne ale Europei, in functie de coeficient.
Sezonul 2005-2006 a fost unul aproape perfect pentru echipele romanesti angrenate in Cupa UEFA. Pe de parte Steaua, condusa pe atunci de catre Cosmin Olaroiu, pe de cealalta Rapid Bucuresti, cu Razvan Lucescu pe banca tehnica. Perioada in care Romania se lupta cu Germania in materie de coeficient UEFA, iar Steaua si Rapid atingea faza sferturilor acestei competitii, intalnindu-se pentru un loc in semifinale. Ros-albastrii au avut castig de cauza, gratie golului inscris in deplasare: 1-1 si 0-0. Performanta putea sa fie una si mai mare, doar nesansa romanilor facand ca Steaua sa se opreasca in fata lui Middlesbrough.
Deoarece interesul pentru aceasta competitie se afla intr-un continuu declin, mai marii fotbalului mondial s-au gandit sa o rebranduiasca. Astfel, din 2009-2010 s-a renuntat la formatul KO, incercandu-se cresterea profilului prin introducerea unor grupe, asemeni Ligii Campionilor. Ceea ce presupunea si cresterea numarului de echipe care sa se bata pentru un loc in grupe. Vorbim, deci, despre un numar de 12 grupe, cu cate 4 echipe componente. Primele doua avanseaza in 16-imi, mana de mana cu alte 8 ce vor incheia pe locul 3 grupele UCL. Un format ce avea sa prinda in randul fanilor din intreaga lume, ce-i drept nu la fel de bine ca Liga Campionilor, insa este un pas urias facut de conducatorii fotbalului.
Pariorii care privesc cu sufletul la gura aceste meciuri stiu ca:
Bet365 ofera cele mai bune cote la pariurile sportive pentru meciurile din Europa League.
Englezii punandu-le la dispozitie in regim LIVE si majoritatea duelurilor tari din principalele cluburi ale Europei, cu multiple selectii din care pot opta pentru a bifa pariul castigator!