Fotbal American Pariuri

fotbal americanFotbalul American isi are originea in rugby si fotbal, dar s-a dezvoltat in prima parte a secolului al XIX-lea in colegiile de peste ocean. Primul meci organizat intre colegii a avut loc la 6 noiembrie 1869 si a opus Universitatile Rutgers si Princetown.

La varianta de astazi a fotbalului american s-a ajuns dupa aparitia mai multor divergente cu oficialii rugby football. Walter Camp, considerat parintele fondator al fotbalului american, este cel care a schimbat din temelii regulamentul, introducand printre altele liniile de demarcatie la fiecare 10 yarzi, precum si regula down-ului.

Fotbalul american profesionist a aparut la 1892 dupa ce William ”Pudge” Heffelfinger a primit un contract de 500 de dolari pentru a jucat pentru Allegheny Athletic Association contra celor de la Pittsburgh Athletic Club. In anii 20 ai secolului al XX-lea s-a format American Professional Football Association ca o coalitie de mai multe echipe regionale. Noua asociatie si-a schimbat ulterior denumirea in National Football League (NFL), denumire pastrata pana in zilele noastre.

Fotbalul american este nelipsit din ofertele caselor de pariuri, iar la Totesport pot fi puse mai multe pariuri pe meciurile jucate saptamanal in NFL. Se poate paria pe rezultatul final, totalul punctelor marcate, marja intre echipa castigatoare si cea pierzatoare, ce echipa marcheaza primele puncte, scorul la pauza sau la final si numele jucatorului care reuseste primul Touchdown.

Popularitatea fotbalului american a cunoscut o atat de mare si rapida crestere incat finala NFL din 1958 a ramas in istorie ca ”cel mai mare meci jucat vreodata”. Din 1960 a aparut American Football League, o asociatie rivala NFL, insa cele doua au fuzionat in cele din urma si asa a aparut Super Bowl-ul, meciul care opune castigatoarele National Football Conference (NFC) si American Football Conference (AFC).

Super Bowl este cel mai urmarit eveniment sportiv de televiziune, anual fiind stabilite noi si noi recorduri de audienta. Pretul catorva secunde de reclama in pauzele finalei Super Bowl ajung si la cateva milioane de dolari. Terenul de fotbal american are o lungime de 120 pe 53 de yarzi (109.7 metri x 48.8 metri), fiecare parte a terenului avand la capete asa numitul down, echivalentul terenului de tinta din rugby.

Fiecare echipa este formata din cate 11 jucatori, iar scopul este de a ajunge cu mingea in terenul de tinta advers castigand teren in urma atacurilor succesive. Fiecare echipa are la dispozitie patru down-uri pe atac pentru a avansa cel putin 10 yarzi. Daca acest lucru nu se intampla posesia este cedata fie in urma unei incercari de transformare (field goal), fie printr-o lovitura de degajare a terenului (turnover on downs).

Un Touchdown primeste 6 puncte, iar la incercare (try) se mai acorda un punct aditional daca mingea este trecuta printre buturile echipei adverse. Sezonul in NFL debuteaza in a doua parte a lunii august si se incheie la finalul lunii ianuarie sau inceputul lunii februarie cand este programat Super Bowl-ul. Cele 30 de echipe impartite in mod egal intre NFC si AFC joaca in sistem campionat in asa numitul sezon regulat, dupa care primele clasate se dueleaza in faza eliminatorie numita playoff.

Pittsburg Steelers este echipa cu cele mai multe Super Bowl-uri castigate (6 la numar), urmata de Dallas Cowboys si San Francisco 49-ers (5 fiecare). Alte echipe galonate sunt Green Bay Packers si New York Giants (4 trofee fiecare). Exista si cazul echipei Buffalo Bills care a jucat patru Super Bowl-uri consecutive si nu a castigat niciunul.

Miami si New Orleans sunt orasele care au gazduit cele mai multe editii Super Bowl (10). De altfel editia din 2013 va fi gazduita de Mercedes Benz Superdome, noua arena din New Orleans, Louisiana. Echipa castigatoare in Super Bowl este raplatita cu mult ravnitul trofeu Vince Lombardi, care din 1970 poarta numele legendarului antrenor al celor de la Green Bay Packers decedat in urma unei forme de cancer.