Hochei Pariuri

hockeyDespre o activitate in care mai multi oameni manuind bucati de lemn in incercarea de a manevra o minge sau orice alt obiect exista referinte arheologice si istorice inca din Egiptul antic sau Grecia antica. Fiecare cultura a adaugat elemente noi si a adaptat ceea ce noi numim astazi hochei in functie de conditiile atmosferice, astfel ca hocheiul s-a dezvoltat de-a lungul timpului in numeroase ramuri. Daca in Europa a ramas sa se joace pe iarba pe filiera engleza si olandeza, peste ocean in friguroasa Canada a fost adaptat la conditiile de temperaturi scazute si astfel a rezultat hocheiul pe gheata.

Inainte ca hocheiul pe gheata sa ajunga la forma de astazi se numea ”bandy” si era jucat in regimentele militare engleze din Canada. Fiind un sport extrem de barbatesc, de cele mai multe ori meciurile luau sfarsit inaintea termenului stabilit in prealabil din cauza numarului ridicat de jucatori accidentati.

Abia la 1880 in Montreal a luat fiinta prima asociatie de hochei destinata amatorilor acestui sport si a mingea de cauciuc a fost inlocuita cu pucul cunoscut si astazi. Tot atunci a fost introdusa si regula pasei intre liniile de joc. Prima liga de hochei a aparut in 1888, iar pana la inceputul secolului al XIX-lea noul sport devenise cel mai popular din intreaga tara.

Canada a exportat hocheiul in Statele Unite ale Americii in anii 20 ai secolului al XIX-lea si astfel a aparut National Hockey League, pe scurt NHL, ceea ce avea sa devina peste ani cel mai important campionat profesionist de hochei din lume.

Federatia Internationala de Hochei numara in prezent 66 de federatii nationale afiliate, iar hocheiul pe gheata a devenit sport olimpic incepand cu anul 1924.

In prezent popularitatea hocheiului pe gheata este atat de mare incat meciurile din NHL, KHL (liga profesionista din Rusia) si alte intreceri nationale sunt nelipsite de pe ofertele caselor de pariuri. Cele mai bune cote pentru hochei sunt propuse de celebra casa de pariuri engleza William Hill, iar cel mai interesant pariu vizeaza castigatoarea Cupei Stanley.

Creata in 1893, Cupa Stanley este trofeul care se acorda la finalul fiecarui sezon de NHL echipei care castiga finala de 7 meciuri care opune campioanele celor doua conferinte, de Est si de Vest. Numele trofeului a fost dat in memoria Lordului Stanley din Preston, care a fost desemnat la 11 iunie 1888 Guvernator General al Canadei. Pasiunea pentru hochei a facut ca in timp intreaga familie a Lordului Stanley sa se implice in acest sport, doi dintre fii acestuia punand bazele unei noi echipe in Ottawa. Revenind la trofeul Cupei Stanley in prezent exista trei exemplare: cel original, cupa autentica si replica de la Hall of Fame. Originalul cumparat de Lordul Stanley si acordat campioanei NHL pana in 1970 este in prezent expusa la Hall of Fame-ul hocheiului din Toronto.

Cele mai multe Cupe Stanley au fost castigate de-a lungul anilor de echipa Montreal Canadiens, care conduce detasat cu 34 de titluri fata de cele 24 ale celor de la Detroit Red Wings si cele 21 ale conationalilor de la Toronto Maple Leafs.

Pe langa spectaculoasele meciuri din NHL annual pasionatii de pariuri si hochei se pot delecta cu partidele Campionatului Mondial, iar o data la patru ani vedetele din Liga Profesionista Nord-Americana isi dau intalnire la Jocurile Olimpice pentru a-si disputa suprematia. Canada este echipa cu cele mai multe titluri olimpice in palmares, 11 la numar, urmata de Uniunea Sovietica (7), SUA (3), Suedia (2), Cehia si Marea Britanie cate unul fiecare. A existat in 1992 la editia gazduita de Albertville si o echipa a fostei Uniuni Sovietice, exceptand jucatorii tarilor baltice, care a concurat sub drapelul olimpic si a cucerit medaliile de aur.