Snooker Pariuri

snookerJocul de snooker isi trage originea din India aflata sub dominatie britanica la finalul secolului al XIX-lea, ofiterii armatei engleze fiind ”responsabili” cu inventarea acestui sport. Ceea ce se stie cu exactitate este caa oficterii stationati in Jabalpur intre 1874 si 1875 au adaugat bilele rosii la cele colorate deja existente. Regulamentul jocului de snooker avea sa fie finalizat in 1884 de catre Sir Neville Chamberlain. Chiar si cuvantul snooker are origini de armata, in jargonul militar fiind folosit pentru a-i desemnat pe cadeti sau militarii fara experienta aflati in primul an de activitate. In istoria colectiva denumirea de snooker a aparut atunci cand coloneul unul dintre adversarii coloneului Sir Neville Chamberlain a esuat in tentativa de a lovi o bila, iar acesta l-a numit ”snooker”.

De aici se trage si caracterul elitist al jocului de snooker in comparatie cu mult mai cunoscutul si clasicul biliard. In Anglia snookerul s-a dezvoltat in special in randul cadrelor militare si al barbatilor din inalta societate, care nu au permis aparitia la masa de joc a celor care nu erau membri ai diverselor cluburi.

Snookerul a crescut rapid in popularitate la sfarsitul secolului al XIX-lea si mai ales la inceputul secolului al XX-lea, cand a fost organizat si primul campionat, World Snooker Championship (1927). Joe Davis, un jucator englez de biliard, este responsabil cu schimbarea orientarii jocului de snooker dintr-unul extrem de inchis spre o sfera mult mai profesionista. Davis de altfel avea sa castige toate editiile campionatului pana la retragerea sa din activitatea in 1946.

In anii 50 si 60 jocul de snooker avea sa intre in declin si abia odata cu expansiunea spatiului televizual din anii 70 avea sa revina puternic in prim plan. Pana atunci era frecventat doar de cei care se implicau activ, pentru ca ulterior sa-si atraga mii si milioane de fani privitori ai micilor ecrane.

Interesul pentru snooker a crescut considerabil incepand cu anul 1978, cand a fost prima editie televizata complet a Campionatului Mondial. Astfel s-a ajuns ca dupa doar 7 ani sa atraga audiente impresionante la finala pentru titlul mondial intre Dennis Taylor si Steve Davis. 18.5 milioane de telespectatori au urmarit cu sufletul la gura frame-ul decisiv al acelei finale.

Daca la inceput sponsorii turneelor de snooker veneau preponderent din zona afacerilor si comertului cu tutun, in ultimii ani locul acestora a fost luat de casele de pariuri. Una dintre acestea a devenit chiar sponsorul oficial al Campionatului Mondial pentru mai multe editii la rand.

Pariuri din snooker se pot face acum foarte usor prin intermediul caselor online si nu numai, Bet365 fiind una dintre agentiile care pune la dispozitia pariorilor oferte dintre cele mai bune de la turneele importante ale circuitului mondial.

Considerat multa vreme un sport al britanicilor pentru britanici, snookerul a inceput sa fie treptat exportat peste granitele Regatului Unit. Mai intai timid in Malta, pentru ca in ultimii ani sa cunoasca o adevarata a doua tinerete in China, una a devenit unul dintre cele mai indragite sporturi. China este in prezent cea mai importanta consumatoare de snooker dupa Regatul Unit, annual fiind gazduite acolo nu mai putin de patru turnee oficiale de puncte: Wuxi Classic, Shanghai Masters, International Championship si China Open. Nu mult a durat ca doi chinezi sa-si dispute finala unui turneu important, Ding Junhui si Marco Fu duelandu-se pentru trofel la editia din 2011 a Mastersului de la Londra.

Regulile jocului de snooker sunt simple. Pe o masa de aproximativ 4 metri lungime pe 2 metri latime se joaca 15 bile rosii alaturi de alte sase bile colorate. Bilele rosii sunt asezate in triunghi in partea superioara a mesei intre bilele ros si neagra, iar celelalte bile colorate formeaza un T in ordinea albastra, maro, galben si verde. Bilele sunt lovite pe rand in combinatia o rosie urmata de o colorata pana la epuizarea bilelelor rosii de pe masa, moment in care jucatorul introduce bilele colorate pe rand in ordinea galben (2 puncte), verde (3), maro (4), albastru (5), roz (6) si neagra (7).

Punctele acumulate de un jucator intr-o vizita la masa formeaza asa numitul ”break”, iar cel mai mare punctaj care poate fi obtinut este cel de 147, situatie cand toate bilele rosii sunt jucate in combinatie cu bila neagra.